Ječmen, kamut, špalda, řepa červená, snad i vám to zachutná
14 Čvn
K dalším originálním přístupům a netradičním dovednostem, které jsem mohla poznat během pěti dnů, kdy naše hodnotící komise v rámci soutěže Vesnice roku 2010 Jihomoravského kraje navštívila dvaadvacet obcí, bych zařadila MŠ Násedlovice, školní jídelnu se zdravou výživou a biopotravinami. Ředitelka MŠ, paní Marcela Hanáková, na moji otázku, zda je složité, aby se od základu změnil jídelníček a suroviny, ze kterých jsou jídla pro děti připravována, k mému překvapení řekla, že to není vůbec složité, stačí jen vypsat výběrové řízení na kuchařku a zdravou výživu a biopotraviny si dát za zakládní kritérium pro výběr. A pak už vše ostatní je umění paní kuchařky.
Nejenže jsme měli možnost ochutnat dobroty zdravé výživy, ale odnesli jsme si s sebou i recepty. A co jsem ochutnala, bylo opravdu jedlé a velmi dobré (zeleninový salát s fazolkami Mungano, kuřecí nugety v sezamové strouhance, sekaná pečně se sojovými boby,ovesná kaše s jogurtovým přelivem a s červenou řepou a sušené ovoce).
Básnička
K receptům byla přiložena i básnička.
Máme na paměti,
jak vařit pro naše děti.
Ječmen, kamut, špalda, řepa červená,
snad i vám to zachutná.
Nebojte se výživy zdravé,
pro naše tělo je to pravé.
Dobrou chuť přeje MŠ Násedlovice a já se přidávám a recepty pro vás přikládám.
Recepty
Omáčka ze zakysané smetany s červenou řepou
- zakysaná smetana,
- nakládané okurky bez jadýrek,
- červená řepa vařená,
- mořská sůl,
- kopr jemně krájený,
- olivy,
- sojová omáčka Tamari,
- olivový olej.
Salát z grahamových těstovin s mořskou řasou Arame
- vařené celozrnné těstoviny,
- Sezónní zelenina (pórek, mrkev, paprika),
- olivový olej,
- bazalkový ocet, vinný ocet,
- čerstvé bylinky (mateřídouška a rozmarýn bazalka a pažitka),
- mořská sůl,
- řasa Arame,
- opražená dýňová semínka.
Zeleninový salát s fazolkami Mungo
- hlávkový salát,
- špenátové lístky,
- kedlubna, rajče, okurek, paprika,
- vařené fazolky Mungo,
- opražené slunečnicové semínka,
- zálivka z jablečného octa a sezamového oleje.
Rybí karbenátek s bylinkami
- mražená treska,
- celozrnná houska,
- vejce, mléko, mořská sůl,
- klíčky (špaldové, pšeničné),
- kukuřičná krupice,
- petrželka, libeček, cibule,
- muškátový oříšek.
Maso pomeleme s houskou namočenou v mléce, přidáme koření, vejce, kukuřičnou krupici. Tvarujeme placičky, které smažíme v oleji.
Kuřecí nugetky v sezamové strouhance
- kuřecí prsa,
- sůl, vejce,
- kurkuma,
- sezamové semínko,
- kukuřičná krupička Mišutka,
- strouhanka,
- žitná mouka (nebo ječná, špaldová celozrnná).
Nugetky osolíme, obalíme v mouce, vejci a strouhance smíchané s kurkumou, sezamem, Mišutkou, Smažíme v oleji.
Sekaná pečně se sojovými boby
- hovězí maso, vepřové maso (poměr 1:1),
- vejce,
- mletý zázvor, kmín,
- celozrnná mouka,
- cibule, medvědí česnek,
- sojová omáčka Tamari,
- sůl, mléko,
- vařené sojové boby.
Maso pomeleme, přimícháme ostatní potraviny a celé vařené boby. Pečeme v troubě a dle potřeby podléváme.
Ovesná kaše s jogurtovým přelivem s červenou řepou a sušené ovoce
- ovosné vločky,
- mléko,
- máslo,
- med,
- jogurt,
- rozmixovaná uvařená červená řepa,
- sušené ovoce,
- amarantové křupinky.
Ovesné vločky uvaříme v mléce. Na talíři pokapeme máslem, medem, jogurtem s rozmixovanou červenou řepou. Posypeme sušeným ovocem, křupinkami a podobně.
Tagy
Podobné příspěvky
- Vesnice roku Jihomoravského kraje 2010
- V obci Hlína dělají obinadla pro malomocné v Africe a Indii
- Jedno měly společné, sbor dobrovolných hasičů
- Za poslední tři roky to bylo minimálně dvakrát pěšky na Mount Everest a zpět
- Díky kraji již není problém nakojit či přebalit dítě i při procházkách městem
- Vesnice roku 2012 v Jihomoravském kraji, Bílá stuha, Obec Tvrdonice
Žádné komentáře