Ječmen, kamut, špalda, řepa červená, snad i vám to zachutná

14 Čvn

K dalším originálním přístupům a netradičním dovednostem, které jsem mohla poznat během pěti dnů, kdy naše hodnotící komise v rámci soutěže Vesnice roku 2010 Jihomoravského kraje navštívila dvaadvacet obcí, bych zařadila MŠ Násedlovice, školní jídelnu se zdravou výživou a biopotravinami. Ředitelka MŠ, paní Marcela Hanáková, na moji otázku, zda je složité, aby se od základu změnil jídelníček a suroviny, ze kterých jsou jídla pro děti připravována, k mému překvapení řekla, že to není vůbec složité, stačí jen vypsat výběrové řízení na kuchařku a zdravou výživu a biopotraviny si dát za zakládní kritérium pro výběr. A pak už vše ostatní je umění paní kuchařky.

Nejenže jsme měli možnost ochutnat dobroty zdravé výživy, ale odnesli jsme si s sebou i recepty. A co jsem ochutnala, bylo opravdu jedlé a velmi dobré (zeleninový salát s fazolkami Mungano, kuřecí nugety v sezamové strouhance, sekaná pečně se sojovými boby,ovesná kaše s jogurtovým přelivem a s červenou řepou a sušené ovoce).

Básnička

K receptům byla přiložena i básnička.

Máme na paměti,
jak vařit pro naše děti.
Ječmen, kamut, špalda, řepa červená,
snad i vám to zachutná.
Nebojte se výživy zdravé,
pro naše tělo je to pravé.

Dobrou chuť přeje MŠ Násedlovice a já se přidávám a recepty pro vás přikládám.

Recepty

Omáčka ze zakysané smetany s červenou řepou

  • zakysaná smetana,
  • nakládané okurky bez jadýrek,
  • červená řepa vařená,
  • mořská sůl,
  • kopr jemně krájený,
  • olivy,
  • sojová omáčka Tamari,
  • olivový olej.

Salát z grahamových těstovin s mořskou řasou Arame

  • vařené celozrnné těstoviny,
  • Sezónní zelenina (pórek, mrkev, paprika),
  • olivový olej,
  • bazalkový ocet, vinný ocet,
  • čerstvé bylinky (mateřídouška a rozmarýn bazalka a pažitka),
  • mořská sůl,
  • řasa Arame,
  • opražená dýňová semínka.

Zeleninový salát s fazolkami Mungo

  • hlávkový salát,
  • špenátové lístky,
  • kedlubna, rajče, okurek, paprika,
  • vařené fazolky Mungo,
  • opražené slunečnicové semínka,
  • zálivka z jablečného octa a sezamového oleje.

Rybí karbenátek s bylinkami

  • mražená treska,
  • celozrnná houska,
  • vejce, mléko, mořská sůl,
  • klíčky (špaldové, pšeničné),
  • kukuřičná krupice,
  • petrželka, libeček, cibule,
  • muškátový oříšek.

Maso pomeleme s houskou namočenou v mléce, přidáme koření, vejce, kukuřičnou krupici. Tvarujeme placičky, které smažíme v oleji.

Kuřecí nugetky v sezamové strouhance

  • kuřecí prsa,
  • sůl, vejce,
  • kurkuma,
  • sezamové semínko,
  • kukuřičná krupička Mišutka,
  • strouhanka,
  • žitná mouka (nebo ječná, špaldová celozrnná).

Nugetky osolíme, obalíme v mouce, vejci a strouhance smíchané s kurkumou, sezamem, Mišutkou, Smažíme v oleji.

Sekaná pečně se sojovými boby

  • hovězí maso, vepřové maso (poměr 1:1),
  • vejce,
  • mletý zázvor, kmín,
  • celozrnná mouka,
  • cibule, medvědí česnek,
  • sojová omáčka Tamari,
  • sůl, mléko,
  • vařené sojové boby.

Maso pomeleme, přimícháme ostatní potraviny a celé vařené boby. Pečeme v troubě a dle potřeby podléváme.

Ovesná kaše s jogurtovým přelivem s červenou řepou a sušené ovoce

  • ovosné vločky,
  • mléko,
  • máslo,
  • med,
  • jogurt,
  • rozmixovaná uvařená červená řepa,
  • sušené ovoce,
  • amarantové křupinky.

Ovesné vločky uvaříme v mléce. Na talíři pokapeme máslem, medem, jogurtem s rozmixovanou červenou řepou. Posypeme sušeným ovocem, křupinkami a podobně.


Tagy

, , , , ,


Podobné příspěvky

Žádné komentáře

Reagovat

Musíte být přihlášen pro vložení komentáře.