Zámek nelakujeme na růžovo, v módě je přeci bílá

10 Srp

Nechce se mi věřit, že stávající podoba rekonstrukce zámku by měla být výsledkem 23 000 000 CZK vynaložených veřejných finančních prostředků a tříleté intenzivní práce vedení města. Tolik plánů a tolik slibů, velkých příprav a veřejných prohlášení. A výsledek – částečně nabílená fasáda a do jisté míry vyklizeny sklepní prostory od harampádí! A když se do věci opřela televize Nova, vedení města Břeclavi se najednou v reakci na kritiku ostře ohradilo od slovního spojení rekonstrukce zámku. Jedná se prý jen o odstranění havarijního stavu, které bylo nutné udělat. Zvláštní hra se slovy, když jinde zase radnice mluví o tom, že se pustilo do rekonstrukce zámku.

O rekonstrukci zámku v Břeclavi se můžete dozvědět také v tomto spotu televize Nova.

Vedení města řešilo tři varianty celkové rekonstrukce zámku, s pracovním názvem – zlatá, stříbrná a bronzová varianta. První dvě se pohybovaly v řádech sta milionů a finanční zdroje by byly z velké části získávány z finančních prostředků státních dotací, případně evropských fondů. Bronzová varianta, jako jediná, uvažovala s čerpáním finančních prostředků pouze z městského rozpočtu. Limit byl v úvahách radnice stanoven na maximálně 50 000 000 CZK. Bronzová varianta znamenala, že budou provedeny pouze nezbytně nutné stavební práce, které však nebudou postačovat k tomu, aby byl objekt jako historická památka, veřejně přístupný turistům a návštěvníkům.

A tedy proč vyhrála varianta bronzová? Odpovědí může být hned několik. Rozsah investice do konkrétní podoby opravy zámku záleží pouze na rozhodnutí vedení města, finanční prostředky mohou být v čase libovolně čerpány, stavbu lze rozložit libovolně na účelové etapy, práce lze kdykoliv přerušit nebo zastavit, za řádné a smysluplné čerpání městských finančních prostředků jsou zodpovědní jen sami sobě. Ten, kdo na celý průběh stavebních oprav dohlíží jsou „jen prachobyčejní občané Břeclavi“ – a odtud přeci našim mocným nehrozí žádné sankce ani riziko vrácení peněz v případě zjištění nehospodárného nakládání s veřejnými prostředky.

Z městské pokladny nám tedy zatím odteklo 23 000 000 CZK. Každý občan v Břeclavi má možnost se přesvědčit, jak moc „viditelná“ je poloviční bronzová varianta. Je otázkou, zda dalších 27 000 000 CZK bude mít stejný viditelný efekt. Je třeba také říct, že ačkoliv jsou utráceny veřejné finanční prostředky, nebyla veřejnost seznámena s koncepci využití zámku po provedených opravách. A nabízí se tedy otázka: K čemu má padesáti milionová oprava zámku sloužit? Uvažuje radnice ještě o dalším čerpání veřejných prostředků na opravu zámku?

Okolní města, v důsledku krize, se snaží spíš investice omezovat, realizovat pouze to nejnutnější. Naše radnice ale utrácí. Díky prodeji zbývajícího městského majetku se městská pokladna plní. Za 50 000 000 CZK z prodeje bytů město částečně opraví zámek, který snad už nespadne (alespoň v sanované části – otázkou je, nakolik stabilní budou dál sanací nedotčené věže). Ovšem i nadále to bude zámek bez možnosti bezpečného užívání veřejností. Dovedu si představit, že tato částka by například plně pokryla vybudování sítě tolik potřebných bezpečných cyklostezek a určitě by zbylo i na chodník do supermarketu TESCO. Ale i chodníky a silnice po celé Břeclavi již nutně potřebují opravit. Možností smysluplných investic za 50 000 000 CZK je určitě více. Je to otázka priorit toho, kdo rozhoduje, a v Břeclavi asi mají přednost miniatury a potěmkinovské opravy před lidmi.


Tagy

, , , , , , , , , , , , ,


Podobné příspěvky

Žádné komentáře

Reagovat

Musíte být přihlášen pro vložení komentáře.