Mé toulky za pivem

16 Říj

Začátkem týdne jsem se zúčastnila semináře Realizace projektů z Programu rozvoje venkova, který se uskutečnil pod hlavičkou Ministerstva zemědělství ČR. V rámci semináře nám v úterý byla nabídnuta prohlídka benešovského pivovaru. Tato prohlídka mne velice zaujala a rozhodla jsem se vám zde o ní rozepsat.

Historie benešovského pivovaru

Vaření piva se v Benešově traduje již od 14. století. Původně bylo pouze feudálním právem, a jak čas plynul, bylo toto právo postupně převáděno na měšťanstvo. Na konci 14. století se měšťanským právem vaření piva stává zcela.

Fotografie níže zachycuje vzorek kvasnicového piva, které jsem ochutnávala a musím říct, že mi v prostorách „páralovského pivovaru“ velice chutnalo.

Vzorek kvasnicového piva

Pivovarnictví se v Benešově dařilo až do vpádu švédských vojsk. Následoval hluboký úpadek. Pravá pivovarnická renesance nastala až v druhé polovině 19. století, kdy se do Benešova přivedla železnice. Pivovar byl ovšem stále v dluzích. Situace vyhrotila v roce 1873, kdy došlo k prodeji zadluženého pivovaru a to Františku Ferdinandovi D’este. Ten pivovar v roce 1879 z velké části zrekonstruoval. Po rekonstrukci pivovar produkoval 50 až 60 000 hektolitrů ročně. Stav se udržel do 1. světové války.

Novým vlastníkem pivovaru se stává stát, který pivovar kompletně rekonstruuje. Produkce po této rekonstrukci začala opět růst a dosahovala již 80 000 hektolitrů ročně. Do roku 1944 stoupla produkce na celých 120 000 hektolitrů ročně; tento nárůst zastavila až válka a následoval prudký pokles produkce.

Počátek 90. let byl pro pivovar velikým zlomem. Vedení společnosti aplikovalo novou vizi, která byla založena prvořadně na špičkové kvalitě. Pivovar získává novou obchodní známku, Ferdinand. Úspěšná reklamní kampaň z roku 1992 přinesla rekord v produkci piva, která dosáhla 233 712 hektolitrů. V témže roce je 12% pivo Ferdinand oceněno druhým místem na celostátní soutěži ČOI. Rok 1994 znamenal rozšíření výroby o výrobu 10% a 12% piva. To bylo pojmenováno Staročeské pivo a doplnilo řadu piv Ferdinand.

Erb pivovaru

Od roku 2004 mluvíme o pivovaru jako o akciové společnosti. Dnes se zde vyrábí pět druhů piv, a to piva světlá (10%, 11%, 12%), tmavý ležák (11%) a polotmavý ležák s přídavkem jedenácti bylin (13%), jenž se nazývá Sedm kulí. Pivovar vyrábí také nealkoholické pivo a limonády (žluté a červené). Současná produkce pivovaru je cca pětinová oproti reálné produkci. Na můj dotaz, kde je pivo možné koupit, mi bylo odpovězeno, že je v současné době distribuováno převážně v nejbližším okolí. Součástí pivovaru je i sladovna, která vyrábí cca 2 000 tun sladu ročně.


Tagy

, ,


Podobné příspěvky

Žádné komentáře

Reagovat

Musíte být přihlášen pro vložení komentáře.