Le coude du porc au vin blanc

3 Úno

V lednu tohoto roku byla opět svolána komise k řešení problematiky vodního díla Nové Mlýny. Tentokrát přejdu profesní stránku věci a hned se zmíním o té příjemnější části programu.

Naše komise se pravidelně setkává v Pavlově, u novomlýnských nádrží. Schůzka tam byla i tentokrát a měli jsme to štěstí, že nám přálo i počasí. Náš kolega, ochranář přírody, nás ráno zburcoval k výpravě ke střední novomlýnské nádrži, kde nám ukázal zimní hnízdiště husy velké. Vysledoval, že všechny husy se ráno slétnou doprostřed střední nádrže a v čase mezi 7:40 a 8:00 odlétají na lepší.

Na stanoviště jsme přijeli v 7:30. Husy tam byly a hlasitě štěbetaly. Těsně před vzlétnutím na několik vteřin zcela utichly. K našemu překvapení husy dodržely čas a v 7:50 opravdu vzlétly. Venku byla zima, ale za ten zážitek to stálo.

Po návratu, při šálku horkého čaje a čekání na snídani, mi kolega začal vyprávět, jak umí připravit výborné vepřové koleno na francouzský způsob. Tento recept jsem o víkendu hned doma vyzkoušela. Měli jsme vepřové koleno na víně, francouzsky tedy le coude du porc au vin blanc. Protože nám chutnalo a příprava byla velmi jednoduchá, předávám tento recept dál.

1,5 kg vepřového masa (koleno je vykostěné)
3 lžičky soli
2 až 2,5 lžičky pepře
4 dcl bílého vína kyselejší chuti

Očištěné vepřové maso vložíme do hrnce, dáme sůl, pepř, podlijeme 2 dcl, a dusíme cca 6 hodin. Dusíme na mírném ohni, vařící směs necháme pouze probublávat. V průběhu podléváme pouze vínem. Hotovou směs jsem nalila do srnčího hřbetu a nechala do druhého dne vychladnout. Jídlo bylo, jak jsem psala, výborné.


Tagy


Podobné příspěvky

Žádné komentáře

Reagovat

Musíte být přihlášen pro vložení komentáře.